Fakta om "Hålet"...

För några år sedan gav sig en grupp tappra gruvpumpare upp till "Hålet" fast beslutade att en gång för alla se botten. Utrustade med 3-fas diselelverk på 7.5Kw och 2 Grindex pumpar skulle "Hålet" inte vara någon utmaning. Men det var något som man snart skulle upptäcka att så enkelt var det inte.... Efter ett par timmars pumpande så nådde man den första platån på ca 5m djup, från den gick en gammal stege rakt ner .... En av dom tappraste gruvpumparna i teamet firades ner till platån för att fortsätta styra pumparna neråt. Efter ytterligare ett par timmars pumpande så började massa bråte i form av nerasad gruvställning och steganläggning uppenbara sig, djupet var då ca 10m. Och då plötsligt .... Började en gammal gruvyxa komma fram som någon hade huggit fast i stegen, senare fick man veta att denna yxa var kvarlämnad av ett annat team. Detta för att markerade hur långt dom kommit. Efter denna upptäck så pumpades ytterligare ca 4m men fick avbrytas då bråten i hålet blev för mycket och suget av pumparna gjorde att dom började slingra sig.... efter 14m avbröts försöket....... TILLS NU!!!

Kommentarer
Postat av: bulan

väl skrivet

2008-04-21 @ 18:23:53
URL: http://buuluu.blogspot.com
Postat av: Hjortronmyren

Spännande projekt - jag har själv funderat i era banor... För några år sedan när jag var upp till Stora Gruvan såg jag pumputrustning som låg gömt i ett buskage. Kanske var det era föregångare som var i farten?



För övrigt så ska det finnas totalt tre gruvhål i berget (de finns markerade på berggrundskartan och nämns alla i Karl-Erik Forsslunds bok). Jag har bara besökt det stora ännu.

2011-05-02 @ 21:54:51
URL: http://hjortronmyren.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0